登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧 人教版(PEP)四年级上学期期末专题复习∶阅读理解 一、阅读理解 (2021四上·通榆期末)阅读短文, 判断正误。 Hello! My name is Kate. I am ten years old. There are four people in my family. They are my parents, my baby sister and me. My father is tall and strong. He has small eyes and a big nose. He is a doctor. My mother is a nurse. She has glasses. She's quiet and friendly. My baby sister is 2 years old. She's cute. I am a student. I have a big schoolbag. I have twelve books, a pencil box and some candies in it. 1.Kate's mum is a doctor. 2.Kate's father has a big nose and small eyes. 3.Kate's family has five people. 4.Kate's baby sister is cute. 5.Kate has a pencil box, some candies and twenty books in her schoolbag. 【答案】1.错误 2.正确 3.错误 4.正确 5.错误 【知识点】阅读理解 【解析】【分析】大意:本文介绍了凯特的家庭。 【点评】本题考查了阅读理解,注意先通读全文,再根据问题定位答案。 1.句意:凯特的妈妈是医生。根据原文My mother is a nurse.可知,作者的妈妈是一名护士,原文和题干不一致,故答案为错误。 2.句意:凯特的父亲有个大鼻子和一双小眼睛。根据原文He has small eyes and a big nose.可知,作者的爸爸有一双小眼睛和一个大鼻子,原文和题干一致,故答案为正确。 3.句意:凯特家有五口人。根据原文There are four people in my family.可知,凯特家里有四口人,原文和题干不一致,故答案为错误。 4.句意:凯特的妹妹很可爱。根据原文She's cute.可知,凯特的妹妹很可爱,原文和题干一致,故答案为正确。 5.句意:凯特的书包里有一个铅笔盒、一些糖果和二十本书。根据原文I have twelve books, a pencil box and some candies in it.可知,凯特的书包里有十二本书,一个铅笔盒和一些糖果,原文和题干不一致,故答案为错误。 (2021四上·磐石期末)阅读短文,判断正误。 Hello, everyone! This is Jack, my new friend. He is an English boy. He has short brown hair and big eyes. He's tall and strong. He likes music and sports. He has a happy family. There are four people in his family. His father is a doctor. His mother is a doctor, too. He has a baby brother. His brother is only three. They all like China. 6.My new friend is Jack. 7.Jack's brother is thirteen. 8.Jack likes music and English. 9.Jack's parents are doctors. 10.There are five people in Jack's family. 【答案】6.正确 7.错误 8.错误 9.正确 10.错误 【知识点】阅读理解 【解析】【分析】大意:本文介绍了我的新朋友杰克的基本信息。 【点评】本题考查了阅读理解,注意先通读全文,再根据问题到原文定位答案。 6.句意:我的朋友是杰克。根据原文This is Jack, my new friend.可知,杰克是我的新朋友,原文和题干一致,故答案为正确。 7.句意:杰克的哥哥(弟弟)13岁了。根据原文His brother is only three.可知,杰克的弟弟1岁,原文和题干不一致,故答案为错误。 8.句意:杰克喜欢音乐和英语。根据原文He likes music and sports.可知,杰克喜欢音乐和运动,原文和题干不一致,故答案为错误。 9.句意:杰克的父母是医生。根据原文His father is a doctor. His mother is a doctor, too.可知,杰克的父母是医生,原文和题干一致,故答案为正确。 10.句意:在杰克的家庭里有5口人。根据原文There are four people in his family.可知,杰克家里有四口人, ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~