中小学教育资源及组卷应用平台 语法综合闯关提升练习 一、完形填空 (一)阅读下面短文,从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。 When I was in primary school, my father never picked me up. He was always 1 with his work. I remember when I was a middle school 2 and my head was badly hurt in a PE class. My father didn’t come to see me in the hospital. At that moment, I 3 my father did not care about me at all. But things seemed different at my middle school graduation ceremony. I was chosen to give a 4 . My father, once again, told me he had a business trip in a place outside the city and wasn’t able to show up. “Don’t come. I will be very 5 if I see you.” I told him. But after I finished my speech successfully that day, I found my father sitting in a corner of the room. I was so surprised that I rushed to him with 6 . “Well done,” he said with tears in his eyes. Later, I found out that my father was sitting in the corner because he didn’t want me to see him. But he said he remembered every word of my speech 7 . All my life, I thought my father only cared about his work. But 8 , it was not true. At my graduation ceremony, I could 9 my father’s deep love. The fact is that seeing is not believing, and seeing may not be the fact if we don’t feel the world with our 10 and minds. There’s no doubt that life doesn’t lack (缺少) love, but sometimes our eyes have trouble seeing it. 1.A.full B.busy C.good D.bad 2.A.student B.teacher C.speaker D.doctor 3.A.hoped B.heard C.decided D.considered 4.A.gift B.prize C.speech D.lesson 5.A.strict B.afraid C.nervous D.excited 6.A.excitement B.anger C.sadness D.pity 7.A.quietly B.clearly C.difficultly D.happily 8.A.in fact B.at last C.for example D.above all 9.A.feel B.see C.taste D.smell 10.A.hands B.eyes C.hearts D.ears 【答案】 1.B 2.A 3.D 4.C 5.C 6.A 7.B 8.A 9.A 10.C 【导语】本文主要讲述了作者起初因为看见父亲没有来医院看望自己,以为父亲不关心自己,在毕业典礼上,父亲表现出了对自己深深的爱,告诉我们,眼睛无法看见爱,需要用心感受。 1.句意:他总是忙于工作。 full满的;busy忙碌的;good好的;bad坏的。根据“my father never picked me up”可知,此处应指忙于工作。故选B。 2.句意:我记得当我还是一名中学生的时候,我的头在体育课上受了重伤。 student学生;teacher老师;speaker发言者;doctor医生。根据“When I was in primary school”与“I remember when I was a middle school …”可知,此处应指是一名中学生时。故选A。 3.句意:在那一刻,我认为我的父亲根本不关心我。 hoped希望;heard听说;decided决定;considered认为。根据“My father didn’t come to see me in the hospital.”可知,父亲没有来医院看自己,因此应指认为父亲不关心自己。故选D。 4.句意:我被选来演讲。 gift礼物;prize奖项;speech演讲;lesson课。根据“But after I finished my speech”可知,此处应指演讲。故选C。 5.句意:如果我见到你我会很紧张的。 strict严厉的;afraid害怕的;nervous紧张的;excited激动的。根据“Don’t come.”可知,让父亲不要来,应该是见到父亲会紧张。故选C。 6.句意:我很惊讶,兴奋地冲向他。 excitement兴奋 ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~