2025年中考英语冲刺模拟试卷(浙江地区) (满分100分) 第一部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节阅读理解 (共15小题,每小题2分,共30分) (2025·浙江省杭州市·模拟题) A Nina is reading a book about endangered natural and cultural destinations (目的地) in the world.The writer wants the book to be a hopeful call to action.Let's visit some of these places. The ancient city of Venice,Italy has long been threatened (威胁) by rising sea levels.The situation is made worse by the fact that its ancient buildings are slowly sinking.When the city was founded about 1,600 years ago,the level of the Adriatic Sea was almost 2 metres lower than it is today. Mount Kilimanjaro Mount Kilimanjaro in northeastern Tanzania,is the highest point in Africa.The mountain supports 5 plant areas and many kinds of animals.The ice glaciers (冰川) on the mountain are disappearing very quickly.This will have a bad effect on the mountain's ecosystems (生态系统) and on Tanzania's travel industry. Glacier National Park In the US,the icy blocks in Glacier National Park may soon completely disappear because of weather change.In 1850,there were about 150 glaciers.There are 26 glaciers remaining today.Scientists say the glaciers will be gone by 2030. The Great Barrier Reef in Australia is the largest coral reef (珊瑚礁) system in the world.Rising sea temperatures are greatly harming the reef.In some areas,healthy yellow,brown and green reefs have become white,which is bad for the whole ecosystem of this special underwater area. 1.What has threatened the ancient city of Venice? _____ A. The ancient buildings. B. Rising sea levels. C. A body of water. D. The Adriatic Sea. 2.Which of the following is TRUE according to the passage? _____ A. Mount Kilimanjaro is the highest point in Asia. B. There are 150 glaciers remaining today in Glacier National Park. C. Warmer temperature is harmful to the Great Barrier Reef. D. All the above have glaciers and have effects on the ecosystems. 3.What is the probable name of the book? _____ A. Magic Places B. On the Journey C. Disappearing Destinations D. Cultures and Customs 【答案】B、C、C 【解析】(1)细节理解题。根据表格第一栏The ancient city of Venice,Italy has long been threatened (威胁) by rising sea levels.(意大利古城威尼斯长期受到海平面上升的威胁。)可知,海平面上升威胁到了威尼斯古城。故选B。 (2)细节理解题。根据表格第四栏Rising sea temperatures are greatly harming the reef.(不断上升的海水温度严重损害了珊瑚礁。)可知,气温升高对大堡礁有害。故选C。 (3)推理判断题。根据第一段Nina is reading a book about endangered natural and cultural destinations (目的地) in the world.(尼娜正在读一本关于世界上濒临灭绝的自然和文化目的地的书。)及全文可知,这本书与世界上濒临灭绝的自然和文化景点有关。选项C"消失的目的地"适合当这本书的名字。故选C。 本文主要介绍了世界上濒临灭绝的自然和文化景点。 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。 (2025·浙江省·模拟题) B Take a look at this old round ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~