Section 6 “War Memories”的课文习读环节 课时目标 1.略读文章,获取课文中三个故事的信息。 2.细读文章,分析、推测课文三个故事中人物的情感。 3.运用与话题相关的语言知识,评价战争对人们造成的影响。 文意整体把握 Ⅰ.理清文脉结构 Ⅱ.把握主旨大意 1.What's the main idea of the passage?( ) A.A famous war in history. B.Some measures against the war. C.The harm that war brings to people. D.The different war memories of different people. 2.What is people's attitudes to war according to the passage?( ) A.Frightened but honored. B.Disgusted and panicked. C.Cruel and sad. D.Tired and passive. 文意深度理解 (一)阅读理解 1.Why was Chuc not killed by the American soldiers?( ) A.He escaped from the village. B.He knew one of the American soldiers. C.The American soldiers didn't find him. D.He was covered by a pile of dead bodies after he was wounded. 2.Both of the troops were fed up with the war, so _____.( ) A.they gave up the war B.they got together to celebrate Christmas C.they didn't fire a shot any more D.they made friends with each other 3.Why did the soldier refuse the watch?( ) A.He didn't like the watch. B.He thought the watch was too expensive. C.He thought the watch couldn't replace his legs. D.He thought other soldiers would be better worth the watch. 4.Why did the author begin sobbing in Story C?( ) A.She admired the soldier and was moved by him. B.She felt sorry for that she couldn't save the soldier's legs. C.The soldier made her think of her son. D.The war was cruel. 5.Why did the soldier cry in the end?( ) A.He felt helpless. B.He felt too happy. C.He was in much pain. D.He was frightened. [Tip] 依据文章做出推理 推理是阅读文章时常用的技巧,在解答推理判断类题目时需要充分理解文章,分析语篇特征,在领会全文的基础上做出正确的推理和判断。如第5题,上下文虽然没有明确说士兵哭的原因,但是从上文可知,他的双腿被炸飞了,他才二十几岁。他把将军给他的表扔了回去,并好像说它不能帮他走路。由此可以推断出士兵哭是因为他的无助。 (二)阅读表达 1.For each story, what war memories did each person have _____ _____ _____ _____ 2.What does the author of each story try to convey _____ _____ _____ _____ 3.What's the major reason for wars between nations in the world, in your opinion _____ _____ _____ _____ 内化读文技法 捕捉文中作者的深层情感 本课三个故事均节选自战争回忆录。文章描述了美莱村村民在面对美军屠杀时的所见、所闻、所感,圣诞休战的美好回忆以及受伤士兵拒绝“领奖”的过程,从平民、士兵以及战地护士的不同视角,立体地展现了战争给人们的身体、心灵造成的巨大伤害,反映了人们对于战争的厌恶和对和平的渴望。每个故事都有其独特的风格,捕捉了战争期间个人面临的身心挑战。阅读时注意理解作者没有直接表达出来的观点和情感。 (一)赏用词之妙 1.One of their men, speaking in English, said that he had worked in England for some years and that he was fed up to the neck with this war and would be glad when it was over. 赏析:俚语be fed up to the neck with表示“厌烦……”,形象地描述了德国士兵对战争的态度。使用俚语可以使表 ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~