单元小测(Unit 5) Ⅰ.1.Abandoning 2.mysterious 3.solving 4.to be dismissed 5.buried 6.investigation 7.expansion 8.familiarity 9.the bination Ⅱ.1.think twice 2.beyond/out of the reach of 3.threw herself into 4.at the rate of 5.correspond to 6.based on 7.are looking into 8.fell into ruin Ⅲ.1.How the ancient people built;remains 2.sat an old man 3.broken only by 4.making it easier for those Ⅳ.【文章大意】 这是一篇议论文,介绍了古代地图的顶部是不同的方向,但是现在地图一般都是北在上的,所以人们认为北方是好的。而南在上的地图不仅让我们有机会从不同角度看世界,也让每个人有机会看到自己处于地图的上方。 1.A 细节理解题。由文章第一段“In fact, north-up maps only have become the norm in the last few hundred years.”和第二段“Ancient Egyptian maps had south at the top because the Nile River flows downhill from mountains in the south to the Mediterranean Sea in the north. Mecca was to the south of most early Muslim civilizations, and south-up maps were designed so that viewers would look up to see Mecca. Medieval Christian maps had east at the top, as they believed the Garden of Eden was in the east. The only early maps that had north at the top were those of early China because the emperor lived in the north.”可知,以北为上的地图在最近几百年才成为规范。在古代大部分国家的地图的顶部是南或者东方,只有古代中国将北作为地图的顶部,所以以北为上的地图在古代是很少见的。故选A项。 2.C 细节理解题。由文章第四段“What is the implication of this north-view of the world Psychologically, people tend to think of up as good and down as bad.”可知,北方和好有关是因为人们对“上”的偏好。故选C项。 3.B 推理判断题。由文章最后一段“Several attempts have been made in recent years by introducing south-up maps to the market. These maps not only give us a chance to see the world differently, but also give everyone the chance to see themselves on top.”可知,南在上的地图不仅让我们有机会从不同角度看世界,也让每个人有机会看到自己处于地图的上方,所以作者对南在上的地图是支持的、肯定的。故选B项。 4.D 推理判断题。通读全文,由文章最后一段可知,作者知道现在大多数地图都是北在上的,但是他认为南在上的地图也是有好处的,南在上的地图可以让人们从另一个角度看世界和自己,由此可推知,作者写这篇文章的目的是支持这个观点。故选D项。 Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇说明文。虽然科幻电视在塑造我们对未来膳食的看法方面做了很多工作,但是世界上还有许多人没有完全从饥饿中被拯救出来。 1.D 根据下文“However, while these ideas for food creation are more than fifty years old, the way we produce and consume food has not changed very much.”可知,空处与下文是转折关系。根据上文“Science fiction television has done a lot to shape how we view the meals of the future, from an evening dinner in pill form to machines giving us any meal we desire, on demand.”可知,上文讲到科幻电视中对未来膳食的构想,空处应说到这种构想可能产生的结果。D项(如果食物这么容易获得,没有人会挨饿。)承接上文,与下文构成转折关系,符合语境。故选D项。 2.E 根据上文“Even though there is enough food available today to feed the world, more than 870 million people do not ha ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~