(
课件网) 说明文主旨大意题 type1. 有主旨句 Para1主旨(+尾段) Para2主旨(+尾段) (para1为观点,现象,故事,问题) 标志词:转折(however/but/ yet/ anyhow/nevertheless) ; 研究(a recent study suggests/a new study has found)总结(conclude,thus); type2. 无主旨句 每段大意(首尾句)+关键词(名/形/动) 最佳标题特征: 精准,简洁 吸引读者兴趣 关键词(近义表达) 策略小结 说明文主旨大意题 What is a suitable title/ the main idea of the text 卷别 细节理解题 猜测词义题 推理判断题 主旨大意题 2025全国二卷 5 1 7 2 2025全国一卷 7 1 5 1 2025浙江1月卷 5 1 7 2 2024新课标I卷 9 1 4 1 2024新课标II卷 9 1 4 1 2024全国甲卷 7 1 6 1 2023新课标I卷 6 1 7 1 2023新课标II卷 6 1 7 1 2023全国甲卷 8 1 5 1 2023全国乙卷 5 1 8 1 2023-2025高考阅读理解考点统计 1.命题规律:主旨大意题旨在考查考生归纳概括以及辨别主要信息和次要信息的能力,是阅读理解中的高难度题。 2.考查类型:主要考查文章标题、文章大意题、段落大意题。 主旨要义题 Leaching objectives After the class, I ’ll be able to: use effective strategies to find the main idea of a passage and choose the best title. 2. be aware of the features of the best titles. (2025.9.8高三周考)Anyone who has taken a standardized test knows that writing an essay in 20 minutes or less takes serious brain power. Having access to artificial intelligence (AI) would certainly lighten the mental load. But as a recent study by researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) suggests, that help may come at a cost. Over the course of a series of essay……Across the board, the AI users exhibited markedly lower brain activity in areas associated with creative functions and attention. Whether AI will leave people’s brains weak in the long term remains an open question. Researchers ……After all, the study had a tiny sample size and focused on a single narrow task. Moreover, generative ……Calculators spare cashiers from computing a bill. Navigation apps remove the need for map - reading. And yet few would argue that people are less capable as a result. There is little evidence……But the worry is that generative AI allows one to offload a thought process…….As one user put it, “I rely so much on AI that I don’t think I’d know how to solve certain problems without it.” The technology is so young that, for many tasks, the human brain is still the sharpest tool in the toolkit. But in time both the consumers of AI and its regulators will have to assess whether its wider benefits outweigh any cognitive (认知) costs. If stronger evidence emerges that AI makes people less intelligent, will they care 错题再做 35. What can be a suitable title for the text Will AI Make You Stupid B. How AI Lets You Offload Tasks C. Why AI Affects Your Thinking Abilities D. Is AI a Mental Shortcut You Can Easily Quit Main idea: AI’s help may make people less intelligent. Topic sentence What’s the feature of the right answer What’s the feature of the topic sentence Location Markers (2025.9.5高三入学考试)Clean air policies ... ...