ID: 24157825

题型过关第4讲 任务型阅读【核心考点集训】2025年秋人教版英语八年级上册期中复习学案(解析版+原卷版)

日期:2025-10-19 科目:英语 类型:初中学案 查看:44次 大小:913918B 来源:二一课件通
预览图 0
题型,原卷版,解析,习学,期中,上册
    / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科 【核心考点集训】2025秋人教版英语八年级上册期中复习学案 题型过关第4讲 任务型阅读 八年级英语任务型阅读核心技巧可总结为“定位原文找线索,同义替换定答案”,具体分三步执行: 1. 审题划关键词:快速读题干,圈出人名、数字、特殊名词(如school, environment)等“定位词”,明确题目问什么(如原因、结果、细节)。 2. 原文寻对应句:带着定位词回原文扫描,找到与题干表述相似的句子或段落,通常答案就在该句前后1-2句内。 3. 筛选整合答案: (1)若为“信息查找题”(如填时间、地点),直接摘抄原文关键词,注意词性和形式变化(如原文是动词do,答案可能需变名词doing)。 (2)若为“同义替换题”(如原文用take care of,题干用look after),需用原文信息的同义表达作答,避免照抄整句。 (3)若为“归纳总结题”(如填段落主旨),需提炼核心词,控制字数(通常1-3词),优先用原文高频词。 最后,检查答案时要注意语法正确(如时态、单复数)和书写规范(大小写、拼写),这是八年级任务型阅读的常见丢分点。 (1) 阅读短文,回答下面5个问题。 Tom and Mary are husband and wife. Like many New Age travellers, they don’t live in a house, but in a truck. For about three years they moved around the country with some travellers. Now their daughter, Alice, is four years old, and Mary wants to change their life and comes back to the city. But Tom likes the travelling life. He thinks they should stay on the road. “We’ve a lot of good friends here. We live in the open air. We keep animals. We do what we want to. If we like a place, we stay for some time. If we don’t like it, we move on. I hate cities. You must live in a small box and you should work hard for all your time to get enough money to live. That’s not life. We should stay away from cities. Alice is a nice girl. The people with us all love her. She can learn real things about life with us on the road.” “Yes, I like this life better than living in a city. Travelling is interesting in spring and summer. But winter is always difficult. Alice gets ill every winter and she has a bad cold for most of the years. The most important thing, I think, is that Alice needs a good education and she should have her own usual life like other kids. We shouldn’t let her stay away from school. That means we must live in one place. Shall we move back to the city or not I know what we should do!” 1.Where do Tom and Mary live instead of a house 2.What does Mary want Alice to get by returning to the city 3.How long did Tom and Mary travel with other travellers 4.What illness does Alice get every winter 5.Do you think Tom and Mary should move to the city Why (2) 阅读短文,回答下面5个问题。 Dear Betty, Hello! I hope that you’re well. I’m on holiday in London with my friend Jenny. We arrived by plane on Monday and took a taxi to our hotel. I went for a walk in Hyde Park but Jenny didn’t come with me because she was tired. Then on Tuesday we saw the clock, Big Ben, and Buckingham Palace. I bought some gifts but Jenny didn’t buy anything! The next day we visited the British Museum and had dinner in a Chinese restaurant! On Thursday ... ...

    ~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~