中小学教育资源及组卷应用平台 8年(2018-2025)中考英语真题加6套模拟试题分项汇编(广东专用)专题02 语法选择(解析版) 2025年 语法选择(本大题共10小题,每小题1分,共10分) 请通读下面短文,掌握其大意,根据语法和上下文连贯的要求,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将对应选项涂黑。 Lily works as a main cook in a famous restaurant. It was her mom who guided her into the world of cooking. When she was a little girl, Lily spent a lot of time with mom in the kitchen. She remembered that she would always sit there ___1___ watch mom cooking. She was curious about ___2___ mom was busy with. When she was older, she ___3___ to do easy tasks like beating eggs. Later on, while mom was making dumplings, Lily would help cut vegetables ___4___ a small knife. She also learned how to make dumplings of ___5___ shapes. To a girl of her age, cooking was real magic. As Lily grew up, she learned more about food and tried cooking ___6___ dishes than before. After finishing college, she decided ___7___ in a restaurant. With wild imagination, she came up with many new ideas and started to create ___8___ own dishes. So far, she ___9___ many dishes with special tastes. All these dishes are popular with customers. Today, the kitchen is still a place for Lily and mom to have ____10____ fun together. Every time before a family dinner party, they will cooperate to plan a menu. Cooking has kept their mother-daughter relationship strong. 1. A. or B. and C. but 2. A. what B. that C. whether 3. A. is allowed B. was allowed C. was allowing 4. A. by B. for C. with 5. A. different B. difference C. differently 6. A. difficult B. more difficult C. the most difficult 7. A. work B. working C. to work 8. A. her B. hers C. herself 9. A. invents B. will invent C. has invented 10. A. / B. a C. the 【答案】1. B 2. A 3. B 4. C 5. A 6. B 7. C 8. A 9. C 10. A 【解析】 【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了莉莉在母亲引导下走上烹饪之路,并最终成为一名出色厨师的故事。 【1题详解】 句意:她记得自己总是坐在那里看妈妈做饭。 or或者;and和,并且;but但是。根据“sit there”和“watch Mom cooking”可知,前后两个动作是顺承关系,用and连接。故选B。 【2题详解】 句意:她对妈妈在忙什么感到好奇。 what什么;that那个;whether是否。根据“She was curious about...Mom was busy with.”可知,此处指对妈妈在忙什么感到好奇,用what引导宾语从句,并在从句中作宾语。故选A。 【3题详解】 句意:当她长大一点时,她被允许做一些简单的任务,比如打鸡蛋。 is allowed被允许,一般现在时的被动语态;was allowed被允许,一般过去时的被动语态;was allowing允许,过去进行时。根据“When she was older”可知,时态是一般过去时,主语she和动词allow之间是被动关系,用一般过去时的被动语态。故选B。 【4题详解】 句意:后来,当妈妈包饺子时,莉莉会用小刀帮忙切菜。 by通过;for为了;with用。根据“Lily would help cut vegetables...a small knife”可知,此处指用小刀切菜,用介词with。故选C。 【5题详解】 句意:她还学会了如何包不同形状的饺子。 different不同的,形容词;difference不同,名词;differently不同地,副词。根据“shapes”可知,此处用形容词different修饰名词 ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~