ID: 24227389

2026年九年级英语中考专题1阅读理解主旨大意题解题方法和模拟训练(含答案)

日期:2025-10-30 科目:英语 类型:初中试卷 查看:60次 大小:221332B 来源:二一课件通
预览图 1/4
2026年,解题,答案,训练,模拟,方法
  • cover
专题1 阅读理解主旨大意题解题方法和模拟训练 阅读理解总体做题方法:①圈关键词,判断题型,利用关键词推文章主旨大意 (示例都是中考题) ②整体文章通读,段落重心标出,了解每一段中心,以及段与段之间关系 ③带着定位词回文定位(本句和上下两句范围),不同的题型不同做题思路,但是回文定位一致,不可以省略 示例(前两步,做题我要看到思路再现,英文写起来困难,可以写中文,红笔就是痕迹):Over the last few years, houseplants have become popular, especially with people living in towns and cities. The plants are often thousands of miles from their natural environment, but they can live indoors without much effort. They are also an easy way for people to bring a bit of nature into their homes.// introduction the topic of the houseplants Recently, a school in London has used many houseplants, but not to examine their leaves or learn how they produce oxygen (氧气). Instead, they used the plants to turn a classroom into a biophilic space. From the Greek word biophilic, the word biophilic means a love of living things. Biophilic classrooms allow students to be closer to nature during the school day. The school wants to research the influence of houseplants on students’ mood (情绪) and their ability to learn. For the research, the school chose to fill a math classroom with lots of houseplants. At the same time, they put a huge picture of a forest on one complete wall of an English classroom and made no changes to a third room, a history classroom. In the three classrooms, machines were used to record the air quality (质量). Students wrote down how they felt while they were studying in them.// a school has used many houseplants to research the influence of houseplants and the process of the research After only a month, the plants in the math classroom managed to increase oxygen levels and improve the air quality by 10%. More than 75% of the students reported feeling happier and healthier in that room. Nobody had expected such amazing results!// the effects of the houseplants in the classroom 1.What is the writer talking about in Paragraph 1 (段主) A.How houseplants help students. B.When to plant houseplants. C.Why houseplants become popular. D.Where to plant houseplants. 3.What does Paragraph 3 mainly talk about (段主) A.Why the school did the research. B.How the school did the research. C.What the result of the research was. D.What difference the research made. 4.What’s the best title for the passage (文主) A.A new school in London B.Students’ love for houseplants C.Houseplant—a breath of nature D.Biophilic classroom—a better place to learn 主旨大意题: 类别①文章主旨大意题 ②段落主旨大意题 ③新题型--文章结构题 类别一:文章主旨大意题 问法:title the purpose/aim of the passage the author wants to tell us What is the writer talking about in the passage What is the main idea of the passage 做题思路:记叙文文章意象(贯穿于全文的一个物品)为先,例如 grandparents’coins或者一句话把这个事情说清楚,不是语文的设置悬念 Every month, Julia and her cousins would go for the b ... ...

~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~