ID: 24237993

主题9 文学 专项练习(含解析)-2026届高三英语一轮复习

日期:2025-10-30 科目:英语 类型:高中试卷 查看:79次 大小:49833B 来源:二一课件通
预览图 0
主题,文学,专项,练习,解析,-2026届
    主题9 文学 专项练习 训练1 Ⅰ.A 【文章大意】 这是一篇记叙文,主要讲述了作者从购买二手书的经历、重新阅读的意义和不断更新自己的读物等几个方面说明了阅读的重要性和意义。 1.C 细节理解题。根据第一段“I don’t search for rare books, first editions, or leather-bound editions but books that are worth reading.”可知,作者在购买二手书时最看重的是书的内容。故选C项。 2.D 推理判断题。根据第二段“Different books offer me insights (见解) and ways of expressing that stuck in my mind as grains of sand in an oyster(牡蛎) now shine like pearls. My taste in books improves with age.”可知,随着年龄的增大,作者对生活和书本有了更深的理解。故选D项。 3.A 推理判断题。根据第三段的例子及“Will I ever open their covers again Certainly. I held on to the red bulk of Sir Banister Fletcher’s A History of Architecture and books on Paris, Rome, and Boston.”可知,作者提到建筑书籍的目的是说明这些书值得多次阅读。故选A项。 4.B 推理判断题。根据最后一段“No doubt I will acquire more used books and throw away more books as passions grow and fade, like feathers changing with the seasons.”可知,作者喜欢不断更新自己的二手书收藏。故选B项。 B 【文章大意】 本文是一篇书评。文章简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。 5.A 细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.—Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood—travelled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse.”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是去那里的一所学校里教书。故选A。 6.D 推理判断题。根据第三段“They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.”可知,女孩们的生活条件非常艰苦,她们饱受磨难。故选D。 7.C 细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed(牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉铁路建设的部分是令人毛骨悚然的。故选C。 8.B 推理判断题。根据倒数第二段“In Wickenden’s book, she expanded on the history of the West and also on feminism…”和“The book ends with Rosamond and Dorothy’s return to Auburn.”以及最后一段“Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism(坚忍) of the people move her to some beautiful writing.”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍的相关内容,并对这本书进行了评价,所以本文是一篇书评。故选B。 Ⅱ.One possible version: Dear students, With the reading month approaching, I’m here to appeal to all of you to do more reading. As is well acknowledged, reading plays an essential part in our daily life. First of all, it can enrich our minds and teach us to distinguish between right and wrong, laying a solid foundation for further learning. Furthermore, reading can broaden our horizons and perfect ourselves. I have just read a good book titled The Old Man and the Sea, where I have not only appreciated the beauty ... ...

    ~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~