ID: 24419710

2026届高考英语二轮复习语境15科技发展与信息技术创新,科学精神,信息安全阅读课件(共41张PPT)

日期:2025-11-19 科目:英语 类型:高中课件 查看:88次 大小:492032B 来源:二一课件通
预览图 1/12
信息,科学,PPT,41张,课件,阅读
  • cover
(课件网) 语境15 科技发展与信息技术创新,科学精神,信息安全 语境15 科技发展与信息技术创新, 科学精神,信息安全 Ⅰ.阅读理解 A Since the last ice age, humans have cleared nearly half of the earth’s forests and grasslands for agriculture. With the world population expanding, there’s ever-increasing pressure on farmland to produce not only more food but also clean energy. In places such as Yakima County, Washington, it’s created competition for space as land-hungry solar panels(太阳能电池板) consume available fields. Last month, the state approved plans to cover 1,700 acres of agricultural land with solar panels, fueling concerns over the long-term impacts of losing cropland. A recent study from the University of California, however, shows how farmers may soon harvest crops and energy together. One researcher, Majdi Abou Najm, explains that the visible light spectrum(光谱) can be separated into blue and red light waves, and their photons(光子) have different properties. Blue ones have higher energy than red ones. While that gives blue light what is needed to generate power, it also results in higher temperatures. “From a plant angle, red photons are the efficient ones,” says Abou Najm. “They don’t make the plant feel hot.” A goal of the study is to create a new generation of solar panels. He sees potential in the organic solar cells, which come from carbon-based materials. Thin and transparent, the cells are applied like a film onto various surfaces. This new technology could be used to develop special solar panels that block blue light to generate power, while passing the red light on to crops planted directly below. These panels could also provide shade for heat-sensitive fruits during the hottest part of the day. By 2050, we’ll have two billion more people, and we’ll need more food and more energy. By maximizing the solar spectrum, “we’re making full use of an endlessly sustainable resource,” says Abou Najm. “If a technology can develop these panels, then the sky is the limit on how efficient we can be.”   【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了研究人员将太阳光分离成蓝光波和红光波,阻断蓝光波用于太阳能电池板的发电,同时又不影响红光波传导到电池板下面的植物上,这些红光波对植物生长有利。这解决了太阳能电池板和农作物之间的空间竞争。 1. What problem does the first paragraph focus on? A. Losing cropland to solar panels. B. Distribution of the world population. C. Reduction in forests and grasslands. D. Competing for land between farmers. 答案:A 解析:推理判断题。根据第一段中的“it’s created competition... losing cropland”可知,太阳能电池板消耗了可用的土地,这引发了对空间的竞争,政府批准用太阳能电池板覆盖1 700英亩耕地的计划,这加剧了人们对失去农田的长期影响的担忧。由此可推知,第一段关注的主要是太阳能电池板导致耕地减少的问题。故选A。 2. What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to? A. Generation of solar power. B. Hot weather ... ...

~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~