
第一主题:校园学业沟通 ———《我们真的不知道》 适用学段与能力定位 适用学段:初一(七年级) 核心场景:考试失利后的学业求助 目标能力:能提取对话类文本的关键信息,初步分析人物行为逻辑,积累 “校园学业” 相关词汇 一、原文呈现(标注核心信息线索) Jack had gone to the university (核心场景词:大学) to study his history, but at the end of his second term, he failed his history exam (关键事件:考试不及格), and he was told that he would be dismissed (核心词:开除) from university. However, his father decided that he would go to see the history professor (校园人物词:教授) to ask him to let Jack continue his studies (核心动作:继续学业) the next year. "He's a good boy,” said Jack's father, "Please pardon (能力拓展词:原谅) him. If you let him pass this time, I'm sure he'll improve a lot next year and pass the examinations at the end of it really well." "No, no, that's quite impossible!" replied the professor immediately. "Do you know, last month I asked him when Napoleon died, and he didn't know!" "Please, sir, give him another chance," said Jack's father. "You see, I'm afraid we don't take any newspapers in our house so we even don't know that Napoleon was ill recently (最近)." 二、题型 - 分层双维度题目设计(含能力目标 + 解题步骤) (一)事实细节题(侧重 “信息定位与匹配”,对应基础理解层) 题目编号 题目及选项 分层能力目标 解题步骤指引 1 ( )1. Why would Jack be dismissed from the university A. He didn't like history. B. He failed his history exam at the end of the second term. C. He was often late for class. D. He didn't know the history professor. 能根据题干关键词,定位原文中 “原因类” 事实信息,排除无中生有选项 1. 圈题干关键词:dismissed from university(被开除的原因); 2. 原文定位:第一段 “he failed his history exam, and he was told that he would be dismissed”; 3. 选项匹配:原文 “考试不及格” 对应选项 B,A/C/D 原文未提及,排除。 2 ( )2. What did Jack's father go to the university for A. To ask the professor to let Jack continue his studies next year. B. To talk about his own history knowledge. C. To give newspapers to the professor. D. To ask the professor to teach Jack at home. 能抓取原文中 “人物目的” 类关键句,精准匹配选项与原文表述 1. 圈题干关键词:Jack's father, go to university for(目的); 2. 原文定位:第一段结尾 “his father decided that he would go to see the history professor to ask him to let Jack continue his studies the next year”; 3. 选项匹配:原文 “请求继续学业” 与选项 A 完全一致,B/C/D 为干扰项。 (二)推理判断 & 词汇猜测题(侧重 “逻辑分析与语境理解”,对应能力提升层) 题目类型 题目编号 题目及选项 分层能力目标 解题步骤指引 推理判断题 3 ( )3. Why did the professor say "that's quite impossible" to Jack's father's first request A. Because Jack was not a good boy. B. Because Jack didn't know when Napoleon died. C. Because the professor didn't like Jack's father. D. Because Jack had missed too many exams. 能分析 “观点→理由” 的逻辑关系,从原文找教授拒绝的直接依据 1. 定位教授观点:“that's quite impossible”(拒绝请求); 2. ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~