(
课件网) 中考英语专题复习 阅读理解(选择题) PART 01 考情分析 明方向 综合运用语言的能力,包括阅读能力、理解能力、归纳概括能力、逻辑推理能力以及对材料评估能力等。阅读理解的难度并不是很大,已确认短文的事实和细节为主,但是随着课程标准的实施,对学生高层次阅读能力的要求有所增加。近几年的阅读理解涉及到文章选题广泛,但从内容来看,对日常生活、科普知识、人物故事和社会文化的关注一直不减。另外,对经典名著的考查也值得我们注意,要提升阅读水平,必须多关注外文名著国内外青少年生活和外语学习等相关材料。 2023 A.科普介绍 B.人物故事 C.社会文化 2024 A.日常生活 B.人物故事 C.社会文化 2025 A.日常生活 B.人物故事 C.社会文化 2. 词义猜测题 (Word-in-context questions) 2.细节理解题 ( Detail questions) 4. 逻辑推理题 (Inference questions) 1.主旨大意题 ( Main idea questions) 阅读理解主要题型 年份 细节理解题 推理判断题 主旨大意题 词义猜测题 2025 10 3 1 1 2024 8 3 3 1 2023 9 3 2 1 PART 02 技巧点拨 学方法 A B C 段落大意类 main idea 主旨大意题的三种题型 文章大意类 main idea , topic 最佳标题类 best title (2020,2021,2022年娄底中考) Task1: finding out the main idea 掌握所读材料的主旨和要义的能力 文章/段落大意类 Question forms 1.The main idea of the passage /paragragh (段落) is… 2.What is the passage/ paragragh mainly about 3.What is the main idea of the passage/paragragh 文章大意类 【典型例题】 Passage 1 (2025天津) People depend on plants. We use plants for food, cloth, shelter(住处),and even the air we breathe(呼吸). Plants keep our air and water clean. Green plants give us oxygen(氧气). Oxygen is part of the air we breathe. Plants are also part of the water cycle(水循环). Most of the water that a plant takes in goes back into the air. Plants give us a lot of food on the earth. Fruits, vegetables, and grains(谷物)come from plants. Without plants, we would not have bread, rice, carrots, apples, oranges, or bananas! Many people are growing plants to eat in their own gardens at home. Having your own garden helps the earth as well. … What is the passage mainly about A. A Different Place B. The Uses of Plants C. Food on the Earth 读首尾段,读每段首句,找主旨句。 Task1: finding out the main idea It was December 30th. Anna and Alex were helping Mom make banana cakes. They cut up the bananas, put the eggs and sugar in the flour (面粉), poured the milk in and mixed them up... "Would you like to join us tomorrow for New Year's dinner asked Mom. "Well, I'm not sure," said Mrs. Brown. "Please say yes,"said Alex. "Come to our house, and it will be great fun," said Anna. Anna was right. They never had such a nice dinner. Mrs. Brown thanked them for inviting her and said she felt better. Happiness was doubled when shared. What can we learn from the passage A. Eat to live,but not live to eat. B. Happiness will double when we share. C. Neither food nor life should be wasted. 读首尾段,读每段首句,找主旨句。 【典型例题】 Passage 3 Paper cut can be seen in many parts of China during the Spring Festival. People put it on windows, doors a ... ...