(
课件网) 解题攻略 突破阅读理解4大题型 题型1 细节理解题 细节理解题常分为直接信息题、间接信息题、综合信息题、数字计算题等。分析近三年的高考真题可知,直接信息题、间接信息题和综合信息题为高频考点,其他皆为低频考点。设问方式以特殊疑问句形式为主,常以when、where、what、which、who、how much/many等疑问词引出问题。 技法1 直接信息题———定位比对找答案 直接信息理解的题目在原文中可以直接找到答案,不需要考生对信息进行分析、概括或推理判断,考查考生识别事实性信息的能力。正确选项和原文在表述上没有太大的差别。 [典例1] (2025·浙江卷1月阅读A)Interlibrary Loan (ILL) provides teachers, students and staff with access to books that are checked out or not owned by our own libraries, as well as digitized copies of articles and book chapters from our collection. Who Can Borrow Current students, teachers (including retired) and staff can request items through ILL.Interlibrary loan is not available to former students, guest borrowers or fee-card holders. 21.Who can use the ILL service A.Former students. B.Guest borrowers. C.Retired teachers. D.Fee-card holders. 第一步 找关键词:题干中的关键信息为“use the ILL service”。 第二步 寻信息句:定位至“Current students, teachers (including retired) and staff can request items through ILL.Interlibrary loan is not available to former students, guest borrowers or fee-card holders.”。 第三步 比对答案:在校学生、教师(包括退休教师)和工作人员可以通过ILL请求借阅资料。 参考答案:__ 解题流程 C 图解技法 技法2 间接信息题———同义转述善概括 间接信息题通常不能直接从原文中找到对应的词或短语,但可以找到近义词、同义词、派生词、反义词等,考生也可以根据文章的隐含线索,如原因、前提或结果等仔细推敲得出正确答案。此类题型常在记叙文、说明文或议论文中考查。 [典例2] (2025·全国一卷阅读C)Most famously, a Canadian journalist who had moved her family to Manhattan in the early 1950s led a campaign to stop the destruction of her local park. Describing her alarm at its proposed replacement with an expressway, Jane Jacobs called on her mayor (市长) to champion “New York as a decent place to live, and not just rush through.” Similar campaigns occurred in Australia in the late 1960s and 1970s as well. 29.What were the Canadian journalist and other campaigners trying to do A.Keep their cities livable. B.Promote cultural diversity. C.Help the needy families. D.Make expressways accessible. 第一步 找关键词:题干中的关键信息为“the Canadian journalist and other campaigners trying to do”。 第二步 寻信息句:由关键词可定位至本段中的“Jane Jacobs called on her mayor (市长) to champion ‘New York as a decent place to live, and not just rush through.’”。 第三步 比对答案:由信息句可知她们是为了让城市保持宜居。选项中“livable”是“a decent place to live”的同义替换。 参考答案:__ A 解题流程 图解技法 技法3 综合信息题———归纳概括定答案 综合信息题涉及一段内的多个信息或多段内容,需整合进行比较归纳。因此,考生需认真分析和比对、归纳和概括,才能得出正确答案。 [典例3] (2025·全国二卷阅读B) ... ...