“阅读七选五”习题讲评课(一) (共2篇,限时20分钟;满分25分,每小题2.5分) Passage 1 (2025·南京市、盐城市二模) Growing up, I found the word Saturday almost equaled cleaning in my family.As soon as any child was able to use a dust cloth, he or she was assigned a chore (家务活).__1__ Exceptions were made of course, but the older we grew, the more my parents expected us to balance these responsibilities. Chores were part of my family's way of functioning.We complained and tried to avoid them, but we never questioned why we did them.As a family, we all had roles in keeping the home running smoothly, and the responsibility grew with age.__2__ When I was a kid, I knew when doing chores I was helping my family.It wasn't until I grew into adulthood that I realized that chores are more than a list of tasks.__3__ Being assigned chores communicates that each family member is needed and that their action or non action affects every single other person living under the same roof. Handling daily household chores is never easy, but doing them out of love for my family makes it manageable.__4__ I enjoy jumping in to help whenever my parents need a hand.While working together, we have the chance to have meaningful conversations, share experiences, and build memories. __5__ Household chores mean learning how to manage responsibility and understand kids' role, not to mention practicing discipline, time management, and selflessness.All these consequences would seem to tip the scale (天平) in favor of chores. A.It made sense to us, as much as we disliked it. B.They create a sense of belonging within a family. C.Household chores were a source of great stress for us. D.Actually, doing chores alongside my family can make them a joy. E.We had to complete our assigned chore before school assignments. F.Allowing children to share burdens helps them recognize their strengths. G.It also comes as no surprise that chores are important for personal growth. ?理清文脉很重要 “引出主题—解释和论证主题—深化并呼应主题”结构 本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者对家务的认识及做家务带来的积极意义。 ?谨防解题“错连环” 第3题因受D项中积极情感色彩的干扰,很容易导致错选,而D项恰好是第4题的正确答案,因此,此题错选则会引发至少两题连错的“错连环”效应。 本题可利用“具象—抽象”转化法解题。空前讲“意识到家务不仅仅是任务清单”,提示下文需揭示其深层价值。空后句具象描述“每个成员被需要”且“行为影响他人”。B项“它们在家庭中创造了一种归属感”完美承接了空前提出的“家务不仅仅是任务清单”这一观点,精准地提炼升华了空后具象描述(被需要、行为相互影响)所指向的抽象核心概念———归属感(sense of belonging)。 反观D项中“make them a joy”(让家务成为一种乐趣),描述的是一种感受,它无法概括空后关于“被需要”和“相互影响”的逻辑解释,因此排除。|有练有评·练后悟道| Passage 2 (2025·合肥二模) The teenage years are marked by intense changes — physical,social,emotional,and developmental — that can be difficult to deal with at times.__6__ As you grow older, conflicts with family often increase, mainly d ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~