ID: 24904462

英语高考二轮专题 阅读D篇:结构和题干对照 学案

日期:2026-01-10 科目:英语 类型:高中学案 查看:38次 大小:801851B 来源:二一课件通
预览图 1/5
英语,高考,二轮,专题,阅读,结构
  • cover
结构-题干对照:D 篇秒选答案(以三年全国卷为例) Ⅰ阅读D篇结构 高考英语阅读理解D篇的体裁大都属于科学研究类说明文,其结构如下: Ⅱ问题解决型示例 2025新高考Ⅰ卷D篇: Microplastics have become a common source of pollution across the Earth — they have settled in the deep sea and on the Himalayas, stuck inside volcanic rocks, filled the stomachs of seabirds and even fallen in fresh Antarctic snow. They are even 32. How does the author present the issue in the first paragraph A. By quoting an expert. B. By defining a concept. appearing inside humans. Now, new research suggests that a simple, cheap measure may significantly reduce the level of microplastics in water from your tap (水龙头): boiling and filtering (过滤) it. In a study published Wednesday in Environmental Science & Technology Letters, researchers from China found that boiling tap water for just five minutes — then filtering it after it cools — could remove at least 80 percent of its microplastics. Crucially, this process relies on the water containing enough calcium carbonate (碳酸钙) to trap the plastics. In the study, boiling hard water containing 300 milligrams of calcium carbonate led to an almost 90 percent drop in plastics. But in samples with less than 60 milligrams of calcium carbonate, boiling reduced the level of plastics by just 25 percent. Additionally, the research didn’t include all types of plastics. The team focused only on three common types — polystyrene, polyethylene and polypropylene — and they didn’t study other chemicals previously found in water such as vinyl chloride. Still, the findings show a potential path forward for reducing microplastic exposure — a task that’s becoming increasingly difficult. Even bottled water, scientists found earlier this year, contains 10 to 1,000 times more microplastics than originally thought. Scientists are still trying to determine how harmful microplastics are — but what they do know has raised concerns. The new study suggests boiling tap water could be a tool to limit intake. “The way they demonstrated how microplastics were trapped through the boiling process was nice,” Caroline Gauchotte-Lindsay, an environmental engineer of the University of Glasgow in Scotland who was not involved in the research, tells New Scientist. “We should be looking into upgrading drinking water treatment plants so they remove microplastics.” By giving examples. By providing statistics. 答案:C.根据第一段红色字体可知,通过举例,如微塑料出现在深海、喜马拉雅山……等世界各地,提出微塑料污染的问题。故选C。 33. What determines the effectiveness of trapping microplastics in water A. The hardness of water. B. The length of cooling time. C The frequency of filtering. D. The type of plastic in water. 答案:A.根据第三段红色字体可知,将含有300毫克碳酸钙的硬水煮沸后,塑料含量下降了近90%,可知,决定在水中捕获微塑料的有效性的事水的硬度。故选A。 34. What does the author try to illustrate by mentioning bottled water in paragraph 4 A. The importance of plast ... ...

~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~