/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科 专题03 完形填空专项训练 一、完形填空 (23-24八年级上·陕西渭南·期末)Earthquakes are common. 1 earthquakes happen each day in the world. But most are too small to feel. Before a 2 earthquake, there is often a big noise first. Then the earth shakes (晃动) terribly and many houses 3 . Railway tracks (铁路轨道) break and trains derail (脱轨). Many factories are destroyed (毁坏). Many people 4 lose their lives, 5 many people lose their homes. The danger of an earthquake is well-known. Many scientists do research on 6 . More than 1,800 years ago, a Chinese scientist named Zhang Heng invented (发明) a machine. The machine may help 7 the direction (方向) from which an earthquake may happen. Now we know much more about earthquakes and why they happen. However, we still can’t exactly tell 8 or where an earthquake will happen. So we still can’t 9 it from happening. Maybe you can have a good idea to solve the problem when you 10 . 1.A.Thousands of B.Thousand of C.A thousands of D.A thousand of 2.A.little B.weak C.big D.small 3.A.set up B.fall down C.jump up D.run out 4.A.should B.need C.must D.may 5.A.and B.though C.or D.if 6.A.accidents B.buildings C.earthquakes D.fires 7.A.find out B.think up C.pick up D.look after 8.A.where B.when C.what D.why 9.A.take B.help C.stop D.use 10.A.take away B.put up C.warm up D.grow up 【答案】 1.A 2.C 3.B 4.D 5.A 6.C 7.A 8.B 9.C 10.D 【导语】本文主要讲述地震会造成很多危害,后来中国科学家张衡发明了一台可以预测地震发生方向的机器,但人们至今也没想到阻止地震发生的办法。 1.句意:世界上每天都会发生成千上万次地震。 Thousands of成千上万;Thousand of错误表达;A thousands of错误表达;A thousand of错误表达。“成千上万”的正确表达是thousands of ,选项B、C、D都是错误表达。故选A。 2.句意:在大地震之前,通常首先会有很大的噪音。 little小的;weak虚弱的;big大的;small小的。根据下文“there is often a big noise first”可知,此处表示在大地震之前,通常首先会有很大的噪音。故选C。 3.句意:然后大地剧烈晃动,许多房屋倒塌。 set up建立;fall down倒塌;jump up跳起来;run out用完。根据前文“Then the earth shakes (晃动) terribly”可知,此处表示房屋倒塌。故选B。 4.句意:许多人可能失去生命,并且许多人失去家园。 should应该;need需要;must必须;may可能。根据前文提到地震造成的危害可知,此处应是表示人们可能会失去生命。故选D。 5.句意:许多人可能失去生命,并且许多人失去家园。 and和;though虽然;or或者;if如果。根据“lose their lives”及“lose their homes”可知,此处应表示并列关系。故选A。 6.句意:许多科学家对地震进行研究。 accidents事故;buildings建筑;earthquakes地震;fires火。根据前文“The danger of an earthquake is well-known.”可知,此处应是表示因为地震具有危害,所以科学家就对地震进行研究。故选C。 7.句意:这台机器可以帮助找出可能发生地震的方向。 find out找出;think up想出;pick up拾起;look after照顾。根据空后的“the direction (方向) from which an earthquake may happen”可知,此处应是介绍这台机器的功能———可以帮助找到可能发生地震的方向。故选A。 8.句意 ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~