ID: 24921641

【核心考点集训】专题06 阅读理解专项训练 八年级英语上学期期末外研版(2024)(解析版)(原卷版)

日期:2026-01-12 科目:英语 类型:初中试卷 查看:57次 大小:1296804B 来源:二一课件通
预览图 0
解析,2024,外研版,期末,学期,英语
    / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科 专题06 阅读理解专项训练 一、阅读理解 (25-26八年级上·黑龙江鸡西·期末)An earthquake is a sudden natural disaster. It can hurt people and break houses or other things. It’s really important for every student to know how to keep safe when an earthquake comes. First, know what to do indoors. When an earthquake hits, hide under a strong desk or bed at once. Use your hands to cover your head and neck well. Stay away from windows, lamps and bookshelves—they may fall down and hurt you. Never take the elevator (电梯) to get out, and never jump off a building. Second, learn how to stay safe outdoors. If you are outside, run to an open place like a playground right away. Keep away from tall buildings and big trees. At school or in malls, listen to your teachers or workers. Don’t run around or push others. Just follow them to safe exits. Third, remember the tips after the shaking stops. Put on your shoes before going out, or you may get cut by broken glass. At home, check if the gas and lights are turned off to stop fire. If you get caught, don’t shout loudly—it wastes your energy. Knock at the walls with small stones, and you will be saved soon. In short, following these simple steps can help us stay safe in an earthquake. We must remember these small tips all the time to protect ourselves. 根据语篇内容选择最佳答案。 1.Which of the following actions is NOT right during an earthquake A.Hiding under a strong desk indoors. B.Taking the elevator to get out of a building. C.Following the teachers to safe exits in a school. 2.What places should people run to when they are outdoors during an earthquake A.A tall building. B.An open place. C.A crowded mall. 3.What does the underlined word “it” refer to in Paragraph 4 A.Shouting loudly. B.Putting on shoes. C.Knocking at walls. 4.Which is the structure of the passage A. B. C. 5.Why does the writer write this passage A.To show the main harm of an earthquake. B.To tell students the frequency of earthquakes. C.To teach students how to keep safe in an earthquake. 【答案】1.B 2.B 3.A 4.C 5.C 【导语】本文是一篇说明文,介绍了地震发生时,室内、室外以及震动停止后的安全注意事项,旨在教育学生如何在地震中保护自己。 1.细节理解题。根据第二段“Never take the elevator (电梯) to get out, and never jump off a building.”可知,地震时乘电梯出去是不正确的做法。故选B。 2.细节理解题。根据第三段“If you are outside, run to an open place like a playground right away.”可知,地震时如果在室外,应立即跑到开阔的地方。故选B。 3.词句猜测题。根据第四段“If you get caught, don’t shout loudly—it wastes your energy.”可知,被困时大声喊叫会浪费精力,因此“it”指代的是“shouting loudly”。故选A。 4.篇章结构题。文章第一段总述地震时知道如何保持安全很重要;第二至四段分别介绍了室内、室外和震动停止后的安全注意事项;第五段总结全文,强调遵循这些步骤的重要性。因此文章结构为总-分-总,即①/②③④/⑤。故选C。 5.推理判断题。根据第一段“It’s really important for every student to know how to ... ...

    ~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~