/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科 专题07 任务型阅读专项训练 一、任务型阅读 (25-26八年级上·吉林长春·期末)Liu Yan, the “shoulder pole (扁担) girl,” lives in Guanyang, Guangxi. She has just finished high school. On June 9, after the Gaokao, her mother came to pick her up from school. To help carry all her belongings, her mother brought a shoulder pole from home. “At first, my mom wanted to carry it, but I didn’t want her to,” she said. So, she took the pole herself while her mom carried the lighter bags. Liu’s picture with the pole soon became popular online, and she was surprised by the attention she got. “I was just moving my belongings; it’s not a big deal.” she said with a smile. Back home, she often uses the shoulder pole to help with farm work. “If I don’t help, it all falls on my mom, and I don’t want that, “ she explained. Liu lives ten kilometers from school in a small town. Her father and brother work far away, and her mother stays home to farm and take care of her. “We can be together as a family during the New Year, “ Liu smiled. “But my dad and brother often video call me to check on my life and studies.” Liu’s teacher, Mr. Chen, describes her as understanding, hard-working, independent (独立的) and kind-hearted. When learning about Liu’s situation, many people wanted to offer financial (经济上的) help, but she turned them down after expressing her thanks. “I want to walk my own way,” she said. She got a summer job at a restaurant to support her family. Now, Liu dreams of studying in a big city and hopes to become a teacher. “I want to help other kids see the world,” she said. 根据短文内容,回答下列问题。 1.Where does Liu Yan live 2.Why did Liu Yan take the shoulder pole herself instead of her mother 3.How do Liu’s father and brother often contact her 4.What did Liu Yan do when people wanted to offer her financial help 5.What is Liu Yan’s dream 【答案】1.Guanyang, Guangxi. 2.Because she didn’t want her mother to carry the heavy load. 3.They often contact her through video calls. 4.She turned them down after expressing her thanks. 5.Her dream is to study in a big city and become a teacher. 【导语】本文主要讲述了“扁担女孩”刘妍高考后为母亲分担重物而走红网络的故事,展现了她勤劳、独立、感恩的品质以及她的家庭情况和人生理想。 1.根据“Liu Yan, the ‘shoulder pole (扁担) girl,’ lives in Guanyang, Guangxi.”可知,刘妍生活在广西灌阳。故填Guanyang, Guangxi. 2.根据“‘At first, my mom wanted to carry it, but I didn’t want her to,’ she said.”可知,她自己拿起扁担是因为不想让母亲承担重负。故填Because she didn’t want her mother to carry the heavy load. 3.根据“But my dad and brother often video call me to check on my life and studies.”可知,她的父亲和哥哥经常通过视频电话与她联系。故填They often contact her through video calls. 4.根据“…many people wanted to offer financial help, but she turned them down after expressing her thanks.”可知,她婉拒了人们的帮助并表达了感谢。故填She turned them down after ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~