
2026年人教版英语八年级上期末专题复习练习--阅读理解 题型分析与解题策略 (一)细节理解题 解题策略: 1.读题干,找到其中的关键词 2.根据关键词,定位到原文中的有效信息 3.正确答案是原文有效信息的同义改写 (二)词义猜测题 解题策略: 1、根据定义、构词法 、 同义词 、 反义词 、 生活常 识 、 上下文等猜测词义。 2、一词多义 (三)推理判断题 解题策略: 做这类题目时,大家必须透过文章的字面意思,领悟隐含在字里行间的内涵,体会作者的言外之意。找出作者所陈述的细节、事实以及能够表露作者思想倾向和感彩的词语,进行符合逻辑的推理。 主旨大意题 解题策略: 1、抓住主题句,锁定文章中心。 2、抓段落主题,概括文章大意。 3、留心关键词,串联细节,推断文章主旨。 拓展练习 (一) Safari in South Africa 8:00 p.m. Start and end in Johannesburg (约翰内斯堡). 7:30 p.m. Saturday Trek (徒步旅行) in Canada We leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto. Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening Surfing in Spanish Seas The flight leaves at 5:30 a.m. Start and end in Barcelona (巴塞罗那).Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel. 1.What can you do on the trip “Surfing in Spanish Seas” A.Have dinner at 7:30 p.m. B.Go to a party on Friday. C.Go surfing. 2.Where is the passage probably from A.A science report. B.A travel guide. C.A restaurant menu. 3.What do the trips have in common A.They all start from Toronto. B.They all travel by air. C.They all have a party on Saturday. (二) WINTER HOLIDAY HOME ABOUT POSTS CONTACT By: Cindy Crawford on 02/04 5:07 PM My winter camp in Jiuzhaigou was fantastic! The snowy scenery was like an amazing painting. We stayed in a very comfortable hotel. One day, after a brief (短暂的) snow shower, we saw a beautiful rainbow. I went hiking with my cousins wherever we could, especially up the mountains. I loved the fresh air and the silence of the mountains. I will remember this trip forever! By: Johnny Depp on 02/23 7:54 PM My trip to Cairo was amazing! The weather was warm and comfortable. I traveled with my history teacher. We saw the ancient Pyramids. It was hard to believe they were thousands of years old. The landscape there is just desert. The light show at night was wonderful. I was excited to see the Sphinx at sunrise. It felt like a dream! By: Julia Roberts on 03/01 8:24 AM My winter vacation in Shenzhen was amazing! I went with my tech-loving friends. The city is full of fantastic tall buildings. We first visited an old village during the day. The metro there was so fast that we could go anywhere easily. The view from Lianhuashan Park towards the city was beautiful at night. It felt like a sea of neon lights! It was an unforgettable adventure. 4.What did Cindy and Julia both think of their trips A.Uncomfortable. B.Sad. C.Unforgettable. 5.If you are interested in both modern cities and ancient buildings, whose post might be the most helpful A.Cindy’s. B.Johnny’s. C.Julia’s. 6.Where can you most probably read these three passages A.In a science textbook. B.On a travel blog website. ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~