贵阳市清镇市2025-2026学年上学期九年级期中英语试卷 参考答案与试题解析 一、完形 第一节 阅读下面短文,从框内7个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。 (6分) A.and B.so C.on D.by E.the F.to G.but Laba Festival is a traditional Chinese festival.It is celebrated(1) C the eighth day of the twelfth lunar month.On this day,customs are quite different across the country,(2) G there's one thing in common,that is making a special porridge called Laba porridge,which is normally made with rice,beans,nuts(3) A dried fruits.Laba Festival has a long history.In the past,people ate porridge to wish a harvest and a happy life.Today,it is a time for families (4) F get together and enjoy the sweet and warm porridge together.It brings happiness and warmth during the cold winter.Many schools and communities also celebrate the festival(5) D making Laba porridge and sharing it with others.This shows kindness and love.There is old Chinese saying,"The spring Festival comes right after the Laba Festival",(6) B it's also a time to remind people to return home and prepare for the celebrations of the coming New Year's Day. 【分析】本文主要介绍了腊八节的时间、传统习俗及文化意义。 【解答】(1)考查介词。句意:人们在农历十二月初八庆祝这个节日。the eighth day of the twelfth lunar month(农历十二月初八)为具体日期,用介词on符合题意。故选C。 (2)考查连词。句意:在这一天,全国各地的习俗各不相同,但有一点是共同的,那就是制作一种叫做腊八粥的特殊粥,这种粥通常由大米、豆类、坚果和干果制成。根据语境可知,前后句之间构成转折关系,用but连接。故选G。 (3)考查连词。句意:在这一天,全国各地的习俗各不相同,但有一点是共同的,那就是制作一种叫做腊八粥的特殊粥,这种粥通常由大米、豆类、坚果和干果制成。根据语境可知,空格前后构成顺承并列关系,用and连接。故选A。 (4)考查动词不定式。句意:今天,家家户户欢聚一堂,一起享用香甜温暖的粥。本句为it's a time 佛燃 sb to do sth固定句型,意为"对某人来说是做某事的时间",get为动词原形,因此填to符合题意。故选F。 (5)考查介词。句意:许多学校和社区也通过制作腊八粥并与他人分享来庆祝这个节日。根据making(制作)和sharing(分享)可知,此处表示方式,用介词by符合题意。故选D。 (6)考查连词。句意:中国有句老话,"腊八节后是春节",因此这也是提醒人们回家准备庆祝即将到来的元旦的时候。根据语境可知,前后之间构成因果关系,因此选so符合题意。故选B。 【点评】解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的选项,使文章语义通顺,结构完整。 第二节 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 (10分) Long ago,a man named Zuo Si lived in Luoyang.He spent most of his time at home writing.If he had any ideas,he would write them down at once.He used lots of(7) B .Soon his home became a mess.His father was not happy and thought Zuo Si was not very(8) A like that when he was younger.This made ZuoSi sad,but it also (9) C him.He decided to work hard,read more and write more."I will spend ten years(10) A a masterpiece(杰作)!"Zuo Si said to himself. When his neighbors heard the news,the ... ...
~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~