ID: 23654060

Unit 6 The admirable “A Medical Pioneer”的课文习读环节(课件76张+ 学案+ 练习)高中英语北师大版(2019)必修 第二册

日期:2025-11-23 科目:英语 类型:高中试卷 查看:40次 大小:765122B 来源:二一课件通
预览图 0
课件,第二,必修,2019,北师大,高中英语
    Section 2  “A Medical Pioneer”的课文习读环节 课时目标 1.略读关于屠呦呦的文章,了解她的生平及主要成就。 2.细读有关屠呦呦的文章,分析其在研制青蒿素的过程中遇到的困难及解决办法。 3.掌握文章中的话题词汇,学会写故事概要。 泛读课文,完成以下学习任务 (一)理清文脉结构 (二)把握主旨大意 What's the main idea of the text?(  ) A.Tu Youyou and her team. B.Tu Youyou's life experience and achievements. C.Tu Youyou discovered artemisinin. D.Tu Youyou's being awarded the Nobel Prize. 精读课文,完成以下学习任务 (一)阅读理解 1.What can we infer according to Hans Forssberg?(  ) A.Tu got the Nobel Prize for the malaria treatment. B.The Nobel Prize is the first award to recognize Tu's work. C.Tu worked at home and abroad to conduct her research. D.Tu's discovery of artemisinin has helped to cut malaria death rate. 2.What happened to Tu Youyou when she was 39?(  ) A.She graduated from Peking University Medical School. B.She was appointed the head of a team of scientists. C.She was chosen to set up a team to discover a new treatment for malaria. D.She made a decision to settle down in Hainan. 利用同义转换解答阅读理解题目 阅读理解设题时会对原文句子中的关键词进行近义词或近义短语的替换,把原文中的一些词换成意义相近的词,使之成为正确选项。第2题C选项中set up替换了原文中的establish,discover替换了原文中的find。     3.What do you think of Tu Youyou from her story?(  ) A.Friendly.      B.Kind. C.Generous. D.Hard working. 4.What can we infer from the last paragraph (  ) A.The honour doesn't just belong to Tu Youyou but her team. B.Tu Youyou and traditional Chinese medicine are worthy of admiration. C.Tu Youyou decides to spread traditional Chinese medicine around the world. D.Tu Youyou and her team are very excited about being awarded the Noble Prize. 5.What's the reporter's attitude towards Tu Youyou?(  ) A.Praising. B.Negative. C.Indifferent. D.Suspicious. (二)阅读表达 1.What is the research result brought by Tu Youyou's team   2.Where did Tu Youyou work first after graduation   3.Why did Tu Youyou's team review the ancient Chinese medical literature   |阅|读|技|能|提|升| 把握文体结构,抓报道重点 本文是一篇新闻报道。新闻报道一般由标题、导语、主体、结语四部分组成。本文的标题是A Medical Pioneer,从中可以判断文章报道的是一位医学界先锋的事迹。第一段是导语,简单介绍了屠呦呦获得诺贝尔奖时的情景;第二至四段按时间顺序叙述了屠呦呦的人生经历及其团队发现青蒿素的过程,是主体部分;最后一段介绍了屠呦呦的名誉观及其为人类健康事业做出的重要贡献,属于结语部分。新闻报道文体是高考阅读理解的常考体裁,命题时主要考查与新闻事件相关的重要细节,题目多出自文章导语和主体部分,阅读时要特别注意。 (一)赏用词之妙  1.Later, she studied Chinese medicine for two and a half years with experts in the field from whom she gained a deep knowledge about traditional practices. 赏析:gain a deep knowledge about用得形象又恰到好处,意为“关于……有了更深的了解”,比用know/learn a lot about高级、地道。 该句介绍了屠呦呦的求学经历:跟随该领域的专家学习了两年半的中 ... ...

    ~~ 您好,已阅读到文档的结尾了 ~~